Saturday, September 23, 2006

MAHATHIR AKAN DIKENAKAN
TAHANAN DALAM RUMAH?

KULIM: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dipercayai sedang menimbang untuk mengambil tindakan tegas terhadap Tun Dr Mahathir bagi menutup mulut bekas Perdana Menteri itu.

Dalam perjumpaan dengan Umno Johor, sebelum berangkat menemui Presiden Amerika baru-baru ini, Abdullah dikatakan menerima beberapa cadangan bagi mengekang kemaraan Dr Mahathir.

Cadangan mengenakan tahanan dalam rumah, seperti yang dilakukan oleh Junta Tentera Myanmar ke atas pejuang demokrasi Aung San Suu Kyi dikatakan mendapat pertimbangan Abdullah.

Mendedahkan perkara itu, aktivis Keadilan Saifuddin Nasution Ismail berkata cadangan itu dibuat oleh salah seorang Ketua Bahagian.

Berucap dalam ceramah di Kampung Siam, di sini, Khamis, Saifuddin menjelaskan maklumat itu diperolehinya daripada sumber dalaman Umno Johor.

Dalam perjumpaan itu juga, katanya Abdullah turut melahirkan perasaan serba salah untuk bertindak ke atas Mahathir.

Sebelum itu katanya, Umno Johor turut mempertikaikan tindakan kerajaan yang banyak menyerahkan projek negara kepada negara jiran - Singapura.

Difahamkan, Abdullah gagal menjawab persoalan yang dibangkitkan itu.

Menurut Saifuddin, beliau membangkitkan perkara ini bukan bermaksud menyokong mana-mana pihak, tetapi bagi membuktikan Umno kini sedang menghadapi krisis kepimpinan yang semakin parah.

Sehubungan itu, katanya penyokong dan pendokong Barisan Alternatif perlu melipat ganda usaha bagi mempercepatkan kejatuhan Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang.

Mahathir sebagai Singa luka

Sementara itu, Mahathir kini disifatkan sebagai Singa luka yang akan ‘mengganas’ ekoran ‘tragedi’ beliau dimalukan di ‘kubangnya sendiri’ - Kubang Pasu pada 9 September lalu.

Bekas Presiden Umno itu bertekad akan meneruskan kritikan kerasnya terhadap pentadbiran Abdullah.

Katanya hanya satu-satunya cara boleh menutup mulutnya ialah dengan menyumbat beliau ke dalam penjara.

“Satu-satunya cara mereka boleh menyekat saya ialah menyumbat saya dalam penjara,” katanya pada sidang media di Putrajaya 11 September lalu.

Keazaman Mahathir untuk mendedahkan kepincangan Abdullah turut dibayangkan oleh editor Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamarudin, yang menjangkakan sesuatu yang menggemparkan bakal berlaku November ini.

Raja Petra menganggap isu-isu yang dibangkitkan Mahathir selama ini hanya sebagai mukaddimah. Abdullah dikatakan kehabisan isu, sementara Mahathir belum lagi bermula.

Katanya Mahathir belum lagi mendedahkan dokumen ‘Oil For Food’ yang jelas menyenaraikan nama Abdullah sebagai penerima keuntungan berjuta-juta tong minyak Iraq.

Mahathir juga katanya, masih belum lagi mendedahkan kediaman keluarga Abdullah di Perth, Australia bernilai AUD 25 juta (RM69.2 juta) dan kereta-kereta milik keluarga Abdullah di London bernilai 15 juta pound (RM104.9 juta)

Bahkan dakwanya, pentadbiran Abdullah sedang ‘membunuh’ Proton untuk melucutkan aset-aset Proton bagi mengambilalih kekayaan kereta nasional itu.

Patrick Lim, rakan perniagaan anak Abdullah, Kamaluddin sedang menanti peluang untuk membaham Proton. - Oleh Zulkifli Mohamed

From : (http://www.malaysia-today.net/blog_1malay/2006/09/mahathir-akan-dikenakan-tahanan-dalam.html) September 23, 2006

http://www.generasi-m.com/today/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=410

[Berita di atas amat menggemparkan. Saya memohon kepada Allah SWT supaya ura-ura ini tidak jadi kenyataan, khususnya sewaktu kita akan menjalani ibadat puasa selama sebulan mulai Ahad, 24 September 2006. Saya juga berharap semoga YAB Perdana Menteri tidak terdorong melaksanakan ura-ura ini. Kalau dilakukan, parah implikasinya kepada agama, bangsa dan negara. – Ruhanie Ahmad]

2 comments:

kain aku said...

"Kalau "abah" marah, anak-anak jgn melawan!" -- itu pesan ibu yang saya rasa semua orang patut tahu dan ingat!
TDM dah pimpin M'sia 22 tahun. So, separuh dari warga M'sia kini (rasanya yang lahir pada atau selepas 1970an) membesar bersama dia, mengenali dia sebagai perdana menteri yang berjaya, seorang bapa, seorang abah! (dan mungkin ramai masih menganggap begitu), dan sebahagian lagi warga negara ini (yang lahir di alaf baru tahun 2000) juga menganggap dia sebagai pemimpin agung, a grandfather figure yang perlu diberi penghormatan.
so, kalau "abah" marah atau tegur dgn tujuan untuk membetulkan apa yang tak betul, wajarkah kita sebagai orang melayu yang terkenal dengan sopan santun ni, menjawab balik? dgn lantang pulak tu? (read: nazri), and now siap nak kurung "abah" dalam tahanan rumah, sbb takut abah bising-bising kat luar, itu anak kurang ajar namanya! kalau tak puas hati dengan abah, diam aje!!! sebab "abah" kalau marah, banyak yang boleh diungkitnya...(upah membesarkan kita, keringat dia mencari makan kita, duit susu, duit diapers, yuran sekolah, duit buku, yuran tuisyen, yuran IPT, etc:) if you know what i mean...

belangkorn said...

Wahai rakan senegara…

Disini saya ingin memberi pendapat terhadap apa yang sedang berlaku di Malaysia ketika ini….

Memetik kata Dr.Mahathir pada di STAR ” there were external control to the government of Malaysia” memang jelas sedang berlaku. Ini berlaku kerana pucuk pimpinan negara tidak dapat menghidu gerak geri segelintir anak Malaysia yang sedang berpura-pura jadi pendekar. Saya ibaratkan pendekar itu adalah Hang Tuah. Kenapa Hang Tuah? Kerana Hang Tuah adalah pendekar yang menjual maruah diri kerana sultannya. Tidak banyak bezanya kini, apa yang berlaku sekarang ini, jual Malaysia kerana BAPAKnya.....

Kenapa Dr M pilih Pak Lah jadi PM.......tak pilih Najib?

Saya kagum dengan pemikiran Dr. M. Seorang yang kritis dalam apa jua perkara... Saya berpendapat TDM dah dapat hidu gerakan Khairy di zaman beliau jadi PM dan Pak Lah jadi TPM. Sememangnya Khairy adalah individu yang bijak yang telah dikenalpasti oleh agen-agen regim zionis sejak beliau belajar di Oxford. Oleh yang demikian beliau di ’groom’ untuk menjadi pemimpin di Malaysia ini.......dan dibuat sedemikian rupa agar beliau dapat menjadi anak menantu kepada Pak Lah. Mungkin kiranya DSI (Anwar Ibrahim) masih kekal jadi TPM, Khairy akan jadi anak menantu DSI. Inilah gerak yang dicipta oleh agen zionis kepada Khairy. Pak Lah memang tak tau dan tak sampai otak dia nak fikir perkara ini. Orang alim ni sebenar nya ramai yang bodoh berfikir.

Disinilah kehebatan TDM yang dapat menghidu gerak geri Khairy semasa beliau jadi PM. TDM pilih Pak Lah jadi PM agar apa yang sedang dirancang oleh Khairy dan agen2 luar tu akan terserlah lebih cepat sebelum TDM meninggal dunia. Dan sekarang ni dah pun nampak apa yang sedang dibuat oleh Khairy untuk menguasai ekonomi Malaysia. Adalah baik jika benar Khairy yang nak kuasai, tapi apa yang sebenarnya berlaku adalah.....kuasa dari luar iaitu Singapura (agen regim Yahudi) yang cuba menguasai Malaysia. Inilah yang nak ditonjolkan oleh TDM kepada rakyat Malaysia tentang apa yang sedang berlaku di Malaysia.

Saya rasa TDM dah dapat agak apa yang dirancang oleh Khairy dan rakan2nya, kalau TDM pilih Najib jadi PM.....khairy akan lama lagi untuk menonjolkan diri....mungkin 10, 15 atau 20 tahun lagi dan tika itu......TDM pun dah rasa diri dia takder (meninggal dunia).....dan takder saper pulak yang nak keluarkan isu ini....alamat berdondang sayang lah menantu Pak Lah menjual Malaysia ni......proton, TM, westport, malaysian plantation, pantai, air asia.......

Apa yang perlu kita lakukan adalah......pastikan pemimpin kerajaan masa kini di tukar ”nakhoda”nya.....serta krew-krew yang bersekongkol dengan regim yahudi......