Friday, March 09, 2007

Reaksi Polemik
Goblok Menggoblok

Adakah bloggers menggoblokkan pemerintahan Datuk Seri Abdullah? Siapakah yang goblok? Di bawah ini adalah petikan reaksi kepada persoalan berkenaan.

Petikan reaksi menerusi lamanweb Malaysia Today:
[
http://malaysia-today.net/blog2006/index.php?itemid=2936]

Mahaguru58:

Di zaman ini tidak ada ruang untuk berkata benar tentang keadaan yang hakiki kerana pemerintah amat gemar di puja dan di puji serta berperasaan bahawa diri mereka adalah bebas dari salah dan silap, suci dan maksum dari dosa, teramat hebat dari segi segala sudut dan sesempurna Rabbul Jalil.

Inilah punca penyakit mudah melenting bila mana ditegur oleh rakyat!

Rakyat bukan hamba! Rakyatlah yang beratur, berbaris di bawah terik matahari, mengundi para pemerintah.

Bloggers perlu terus menulis, membongkar, menempelak mana- mana pihak yang lupa terhadap semua janji semasa pilihan raya.

Petikan reaksi daripada blog Kuda Kepang:
[
https://www2.blogger.com/comment.g?blogID=29933783&postID=4958478602513410948]

A Voice:

Saya rakyat yang telah berkempen dan bekerja untuk BN menang pilihan raya. Kenapa kerajaan yang saya sokogn dan bekerja dengan free tidak menjawab soalan yang menrunsingkan rakyat?

Jangan “shoot the messengers” bagi mengalih pandangan.

Tanggungjawab kita adalah kepada anak cucu kita untuk memastikan kesejahteraan dan keselamatan. Bukan tanggungjawab kita untuk mempertahankan kerosakkan dan kehancuran berleluasa.

Dasa:
.
Seseorang dikatakan “menggoblokkan” pihak yang lain apabila beliau:

* Memperleceh dengan kata-kata hinaan atau label yang tidak sewajarnya.

* Menyerang peribadi semata-mata dan bukan idea atau hujah yang diutarakan.

* Mengkritik tanpa mengemukakan sebarang cadangan alternatif

* Mengulas sesuatu perkara secara mengelirukan

* Mengenepikan terus pandangan yang tidak selari walaupun ada kebenarannya.

* Mengaku memperkenalkan sesuatu yang sebenarnya dicetus oleh orang lain.

Seseorang dikatakan “goblok” apabila beliau:

* Tidak tahu apa yang diperkatakannya dalam kebanyakan keadaan.

* Tidak dapat menjawab secara terus soalan-soalan mudah yang diberikan.

* Tidak arif tentang sesuatu bidang tetapi masih mahu memberikan pendapat.

* Tidak berdaya membetulkan kesilapan yang telah dilakukannya sekalipun kecil.

* Tidak berupaya memahami perkara-perkara asas walaupun berpengalaman.

* Tidak berbuat apa-apa untuk mengurangkan “kegoblokannya.”

Apa yang paling pasti, di antara kita terdapat lebih ramai yang cenderung “menggoblokkan” orang lain daripada mengaku dirinya “goblok” biarpun untuk sedetik cuma.

Petikan Komen menerusi e-mail oleh Pak Belalang:

The Star

Less than a year after the Government stopped issuing approved permits (AP) for tuned-up imported cars, it recently issued 3,000 such permits.

International Trade and Industry Minister Datuk Seri Rafidah Aziz said the permits were approved by the special Cabinet committee headed by Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

This hanky panky is the result of goblok government run by goblok leaders? So what do the rakyat expect?
Komen:

Setelah membaca komen-komen di atas, siapakah yang menggoblokkan siapa? Bloggers menggoblokkan Perdana Menteri? Tidak wajarkah policy of engagement amalan pemerintah mutakhir ini diperluaskan kepada soal hubungan kerajaan dan bloggers Malaysia? – Ruhanie Ahmad.

6 comments:

marakarma said...

kenopo kang??
kok asik marah marah
riko marah wong ngomong kang goblok opo?

beginilah teori newton
you get back what u give
jadinya kang jangan mudah melekehkan orang, nanti orang lekehkan kita
sebab kang pun bukan bersih sangatdan
bukan pandai sangat
(maksudnya goblok punya blog)

masa kang dalam kerajaan dulu pun kang bukan bagus sangat,ampu jugak
masa jadi editor NST kadir pun jilat jugak , spin jugakana

macamana kang ron??
kaget?

marakarma said...

menyokong blog untuk apa
awak blog untuk apa
awak bersatu untuk apa
awak takut pada siapa
atau tak takut pada sapa
awak blog untuk mengata ,, mencerca, menghina
menista, mendabik dada,berlagak mulia, merosakkan silaturahim kita
awak blog untuk suka suka…giler

kalau takut di lamun cinta, jangan bercinta
kalau takut kena saman , jangan blog
kalau takut kalah, jangan perasan hebat dan menang

kalau konon pendokong demokrasi
pegi cakap dengan bloggers lain lepaskan semua komen
kalau berani jangan delete
tengok sapa ramai
penyokong kerajaan atau gobloggers

Hasrul Halid said...

Dato' Ron dan Dato' Marakarma!

Majoriti bloggers hanyalah menyampaikan apa yang dibincangkan oleh rakyat (yang majoritinya pengundi BN) di kedai-kedai kopi.

Sebelum-sebelum ini, mereka hanya bising kerana harga ayam yang naik.. harga sayur yang naik.. itu saja..

Tapi untuk pengetahuan dato' berdua, kini mereka telah mula bising apabila 'Kerajaan anak menantu' atau bolehlah saya definasikan sebagai DINASTI BADAWI seolah-olah tak mampu lagi melindungi rakyat. Malah ada yang berkata, "lebih baik kami diperintah Komunis, sekurang-kurangnya kami dapat hak yang sama-rata".

Ya, saya sebenarnya tidaklah bersetuju dengan mereka yang lebih rela diperintah komunis. Kerana bagi saya komunis adalah sama 'gobloknya' dengan 'Dinasti' yang ada sekarang!

Maafkan saya...!

Amiruddin Azlan said...

bak kata DSAI semasa ceramah di Kg Medan, yang mana pada hari yang sama berlaku rompakan dan tembakan rambang senjati api hampir 50 das (if i'm not mistaken) di Subang Parade, Subang Jaya - "negara apa ini, nak keluar tv dah x boleh, ada duit depa sapu, nak bercakap pun x boleh? nak bercakap pun x boleh?"

Berita dari gunung said...

Maaf, sedikit off saya.

Hidup ini penuh dengan ranjau, duri dan api. Negara juga tidak terkecuali. Macam Iran sekarang ini. Tug of War! Tali sudah tegang, tangan dah melecet, anchorman dah nak tersembam tapi referee belum tiup wisel. A battle of wits! Kumpul rakan. Iraq pulak sudah lingkup.

Sini Malaysia. Ancaman ada, jangan kata tiada. Bukan ancaman negara lain nak serang kita. Ancaman (threats) yang orang sebut dalam perancangan strategik. Ancaman yang boleh gugat negara dan rakyatnya.

Kalau kita baca pandangan orang apa salahnya. Ilmu kita yang sikit atau banyak tak kan luak. Kalau kita rasa kita pandai, mungkin ada orang lain pandai macam kita jugak. Kalau kita rasa tak pandai, ada lagi orang lain tak pandai macam kita jugak.

Kita mungkin tambah cerdik dengan belajar. Mendengar pandangan orang lain adalah salah satu caranya. Walau dari budak tak pandai sekali pun.

Kita pun belum tahu, hikmah itu datangnya dari mana. Kita pun tak tau syurga itu siapa penghuninya.

Husin Lempoyang said...

kalau rame, kok masuk blog datok ruhanie saja ...

ellah, kaluk pemimpinnya goblog, yang ngikut serupo goblog

hahaha ...

dulu dato ron ngampu kerajaan dr mahathir, tak goblog

dulu kadir editor NST, tak perlu nak spin. hanya spin bila perdana menterinya goblog, bisu, dan tidor (maksudnya malas membaca).

amacam marakarma, cuba nafi? kalau pandai nafi, pak lah boleh kasi kerja. nafi master membantu spin master kalimullah.

hahaha

belasah orang bodoh macam berniaga unta ... hhaha