Thursday, January 22, 2009

KAJI DULU DASAR LUAR AS PIMPINAN OBAMA

Ruhanie Ahmad

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, berkata di Doha, Qatar, bahawa “sikap terbuka Presiden Amerika Syarikat (AS) yang baru, Barack Obama serta kesediaan beliau untuk berunding dan menyelesaikan sesuatu isu membawa petanda baik kepada pembentukan dunia yang lebih aman.” - Utusan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0122&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_02.htm

Kita semua pasti setuju dengan kenyataan sedemikian. Tapi, saya akan bersetuju secara bersyarat. Buat ketika ini saya tetap bersikap tunggu dan lihat dan sangat-sangat berharap semoga Bahagian American Desk di Kementerian Luar, Institut Hubungan Luar Malaysia, Kedutaan Malaysia di Washington DC dan ISIS buat kajian komprehensif tentang Obama.

Jika sudah ada kajian sedemikian, Alhamdulillah! Jika belum, usahakanlah segera semoga pembesar Malaysia dapat indikator sama ada Obama seorang aktor dasar luar yang agresif, adakah beliau mempunyai sikap Michiavillian yang sentiasa bertindak atas prinsip the survival of the fittest, adakah beliau menepati teori realisme/neorealisme sarjana-sarjana klasik mengenai hubungan luar, adakah Obama akan terus sanggup melakukan apa sahaja demi menegakkan dominance AS di dunia ini semata-mata demi kepentingan, keselamatan dan survival AS sendiri di abad ke-21.

Harap pastikan juga, adakah Obama, seperti Bush, akan dikongkong oleh puak neoconservative, adakah jewish lobbyists akan mengelilingi Obama untuk kepentingan sejagatnya, adakah Obama akan meminda strategi pertahanan AS 2002 supaya mesra kepada dunia, dan adakah Obama akan mendorong AS menandatangani seluruh perjanjian, konvensyen dan protokol yang diluluskan oleh PBB dan mematuhi keseluruhannya untuk menambahkan kesejahteraan umat sejagat.

Apapun, saya pasti yang kerajaan Malaysia akan menggunakan seluruh kebijaksanaannya demi kebaikan semua. Oleh itu, anggap sahaja pandangan saya ini bagaikan satu impian tanpa kepastian. Ini kerana unit dan sistem kehidupan mutakhir ini adalah unit dan sistem yang diselaraskan dengan realiti dunia unipolar di mana sesuatu superpower lazimnya bertindak dalam atmosfera anarki!

9 comments:

nisha said...

walaupun dunia gembira dengan perlantika Obama sebagai Presiden,kita harus juga tengok pada realitinya.

jangan mudah bergembira dan berpuas hati.masih belum ada ketentuan yang Obama adalah lebih bagus dari Bush dan semua bekas Presiden yang lain.kita boleh lihat dimana setiap kali Presiden ditukar tetapi Amerika masih tetap sama dengan berlagak sebagai "abang" atau "supervisor" kepada negara-negara lain.

cakapsiang said...

Apalah yang kita boleh harap kepada orang macam Obama.... yang peliknya ada Rakyat kita yang seronok meletak nama Hussein di tengah-tengah nama Obama! Sedangkan kita tidak sedar bahawa Obama sebenarnya seorang MURTAD!

zainalabidinahmad said...

Kata-kata aluan Pak Lah tu boleh kita panggil sebuah doa sahaja lah sepertimana Pak Lah pernah meluahkan harapannya bahawa jika kita anggap rasuah umpama makan babi, maka Pak Lah tak payah lagi pakai polis dan BPR teruk-teruk nak cegah kerana rasuah boleh hapus esok hari apabila semua orang menganggap makan rasuh jijik dan haram macam makan babi!

Ini menurut Pak Lah adalah berlandaskan hakikat bahawa orang Islam tidak akan makan babi kerana hukumnya haram, tetapi orang Islam masih makan rasuah walaupun ia juga haram, kenapa? Saya dengar ucapan Pak Lah berkenaan rasuah dan babi ini diwaktu awal beliau jadi PM dulu ketika disatu pertemuan perdana dengan rakyat di Kompleks Belia Shah Alam.

Jadi komen Pak Lah di awal era Barrack Hussein Obama ini, saya rasa tak ada bezanya!

Yang pastinya Amerika hari ini DIANUGERAHKAN seorang Presiden yang mengingatkan semua kepada:-

1. 'BARRACK'(dibaca Berek) Tentera
2. Saddam 'HUSSEIN'
3. OBAMA (dibaca OSAMA) bin Laden

Tiga perkara ini akan terus menghantui Amerika dan perubahan yang akan dibawa oleh Presiden ini belum jelas kerana banyak pihak berkepentingan terlibat!

MOSABIT said...

Walau bagaimana pun walau apa pun walau siapa pun yang meneraju Amerika segala dasar-dasarnya tidak akan berubah.
Umpama walau siapa pun peneraju umno, dasar-dasar umno tak akan berubah.Tiada perubahan.Percayalah.

MOHD FADZIL said...

Dunia pastinya bahagia kerana, era negara yang diterajui oleh pemimpin yang dungu telah hampir berakhir. Tapi di malaysia bagaimana ye bulan mac nanti?

InMine said...

Nothing is changed. USA will always be USA regardless who was, is and will be the POTUS.

The Jewish community has adopted Obama long time ago and he is considered a Jewish POTUS.

Read the article below:

Barack Obama: The first Jewish president?
Chicago circle nurtured him all the way to the top
By Tom Hundley | Tribune reporter
December 12, 2008
Writer Toni Morrison famously dubbed Bill Clinton "the first black president"—a title he fervently embraced.

Abner Mikva, the Chicago Democratic Party stalwart and former Clinton White House counsel, offers a variation on that theme. "If Clinton was our first black president, then Barack Obama is our first Jewish president," says Mikva, who was among the first to spot the potential of the skinny young law school graduate with the odd name.

"I use a Yiddish expression, yiddishe neshuma, to describe him," explains Mikva. "It means a Jewish soul. It's an expression my mother used. It means a sensitive, sympathetic personality, someone who understands where you are coming from."

Obama, of course, is a Christian. And his middle name is Hussein. In the presidential election, he won 78 percent of the Jewish vote and about 70 percent of the Arab-American vote, according to unofficial exit polling. Obama collected 52.8 percent of the overall vote.




Putting aside which of the three great Abrahamic religions can lay claim to Obama's soul, it is clear that his political career, from its South Side inception to the audacious run for the White House, was nurtured and enabled by a close-knit network of Chicago Jews.

Mikva and his friend Newton Minow, the former Federal Communications Commission chairman and Kennedy-era New Frontiersman, were there at the beginning. Minow first heard about Obama in 1988 from his daughter Martha, a professor at Harvard, where Obama was studying law. Minow, senior counsel at Sidley Austin, offered him an internship and later a permanent job at the white-shoe firm, but Obama declined, saying he was planning to go into politics.

When Obama graduated, Mikva, then a U.S. appeals court judge in Washington, tried to lure him with a prestigious clerkship, but Obama turned him down too. That, according to Mikva, took some chutzpah.

Both Mikva and Minow say they sensed back then that Obama was something special. They made a point of staying in touch.

Obama's circle of Jewish patrons and advisers widened further in 1992 when he became involved in a voter registration drive that brought him into contact with Bettylu Saltzman, a liberal activist (and daughter of the late Philip Klutznick, a former commerce secretary and shopping mall developer). Saltzman says she knew from the moment she met Obama that he would someday be president. She introduced him to David Axelrod, who saw something similar.

Axelrod designed the strategy in which Obama first won the backing of white liberals and then reached out to blacks. Jews made up a significant number of the first constituency.

"As Jews got to know him, they recognized a kindred spirit, not someone who came down from Mars," Mikva said.

Rabbi Arnold Wolf, of KAM Isaiah Israel synagogue across the street from Obama's Chicago home, was another early backer. Like Mikva, he sees what he called Obama's "Jewish side."

"Obama is from nowhere and everywhere—just like the Jews. He's black, he's white, he's American, he's Asian, he's African—and so are we," Wolf said.

Certainly, Obama is comfortable with Jews, especially Jews from Chicago. Axelrod will remain at his side as senior adviser, and Rep. Rahm Emanuel will be White House chief of staff. Billionaire Penny Pritzker, who has known Obama since the mid-1990s and served as his campaign finance chairwoman, was said to be under consideration for commerce secretary until she took herself out of the running.

But Jews haven't always been comfortable with him. The once-solid alliance between Jews and blacks that was forged during the civil rights movement has frayed in recent years. During the primary campaign Sen. Hillary Clinton was far more popular among Jewish voters, many of whom were worried about Obama's close friendships with influential Palestinian thinkers, including his former Hyde Park neighbor Rashid Khalidi, now at Columbia University.

Mikva and Minow recall trying to help candidate Obama reassure skeptical Jewish audiences that he would be a genuine friend to Israel.

"He was frustrated," Mikva said. "And I remember I told him that it wouldn't matter if your name was Chaim Weizmann [first president of Israel], there are some Jews who won't vote for you no matter what you say because they are Republicans."

Obama jokingly asked if it would make a difference if he called himself Baruch Obama, noting that the Swahili name Barack and the Hebrew Baruch derive from the same linguistic root. Both mean "blessing."

Throughout the presidential campaign, Obama did and said what was necessary to court the Jewish vote. In March he made the pilgrimage to AIPAC, the powerful pro-Israel lobbying organization. There he pledged unwavering commitment to Israel's security. In July he traveled to Israel and was photographed with Israeli leaders.

Even without the Jewish vote, Obama would have carried New York, California and Illinois, three key states with large Jewish populations. Florida was a different story.

The battleground state had cost Al Gore the 2000 election and was carried again by President George W. Bush in 2004. Florida's Jewish population tends to be older and more conservative. Florida's Jews also were the target audience for an Internet smear campaign that portrayed Obama as a secret Muslim with ties to terrorists.

The Obama campaign spent heavily in Florida. It also got a boost from comedian Sarah Silverman, who organized The Great Schlep, a tongue-in-cheek Internet campaign to get young Jews to visit Florida and persuade their grandparents to vote for Obama.

Obama won Florida. Exit polls suggest the Jewish vote there was in line with the Jewish vote elsewhere.

Having gained the trust of mainstream American Jews, one question now is whether Obama will be the president to finally deliver a decent settlement for the Israelis and Palestinians.

"I think he's going to try. We've had presidents whose hearts were in the right place—Clinton and Carter," Mikva said. "But Barack Obama really has a way of bringing people together."

James Zogby, director of the Arab American Institute, a Washington lobby, said Arab-Americans also were optimistic that Obama was uniquely positioned to achieve a breakthrough.

"He gets it. He really gets it," Zogby said of Obama's understanding of the core issues. "He believes in reconciling diverse communities."

thundley@tribune.com

CINTA suci abadi said...

Yang paling berkuasa di America ialah CIA...CIA lah yang penguasa akhir yang menentukan tindak tanduk Presidentnya, lebih lebih lagi di saat saat getir...Kepentingan America mesti di utamakan..kepentingan America ialah kepentingan Yahudi...Bila situasi tidak melibatkan kepentingan Yahudi..setiap President America akan mengambil sikap terbuka dan cuba jadi hakim yang adil tapi bila suasana melibatkan kepentingan Yahudi dia tetap menyebelahi Yahudi dan ini akan di kemudi oleh CIA supaya Presidentnya berbuat begitu..andainya President yang cuba nak "independent" dari CIA akan di hapuskan...
Obama? banyak yang tertanya tentang ucapan nya...iaitu President Obama berkata iaitu dia akan bekerja tirelessly with "old friends and former foes" to lessen the nuclear threat, (tapi dia tak nyatakan siapa dia)). Dia juga tuntut "that the U.S. will oppose those who seek to advance their aims by "inducing terror and slaughtering innocents", ( tapi dia tak nyatakan).Susah nak tentukan siapa tapi yang nyata sudah tentu bukan Israel.

rantong said...

Sekadar perkongsian. Doa Murah Rezeki

Ertinya:
"Ya Allah, wahai yang Maha Kaya, wahai yang Maha Terpuji, wahai yang mula-mula Menjadikan makhluk, wahai yang Mengakhirkan, wahai yang Maha Penyayang, wahai yang Maha Lembut, kayakanlah kami dengan harta benda yang halal serta jauhi daripada yang haram dengan mentaati-Mu dan menjauhi maksiat; dan dengan kurnia-Mu sahaja, tidak dari yang lain."
View Profile: Rantong

Hang Jebat said...

Obama tidak akan membuat perubahan BESAR dalam pemerintahannya. Ini saya amat yakin. Perbezaan warna kulit tidak memberi makna akan merubah segalanya. Obama tentu ingat dalam sejarah US semua Presiden yang membuat perubahan besar kepada sesuatu dasar secara drastik akan menemui ajal. Mereka semua mati dibunuh.