Monday, January 19, 2009

45,000 MUNGKIN HILANG SUMBER REZEKI:

8 comments:

F.A.Z.R.U.L.L.S said...

Salam Tuan,

Saya merupakan salah seorang yang termasuk dalam statistik...

Lepas ni tak tahu apa nasib kami yang bekerja di sektor industri...

Nak tanya tempat En. Ada kerja kosong tak?????

Salam,

hafiz said...

Salam kunjung!
saya rasa, apa2 tindakan pun biro buruh umno buat. semuanya jenis manusia hangguk kepala.
lagipun, diaorang ni kaya-kaya. tak rasa hidup susah.
umnolah katakan....hmmmm

CINTA suci abadi said...

Kerajaan kena tegas. Stop sahaja pekerja asing...dan sedihnya mereka ini ada yang datang berniaga...dengan tiada orang asing pekerjaan di Malaysia boleh di caturkan semula...
orang Malaysia sebenarnya sanggung jadi tukang sapu dan kerja kerja manual yang lain..di kampung banyak yang masih jadi ponorek dan sebagainya.. tak percaya cuba lihat students kita kat luar negara bila ada peluang mereka sanggup jadi kuli..pencuci...dan sebagainya.
Dulu kenapa kita dapat melihat anak tempatan jadi attendents di station minyak..sekarang kenapa kita tak boleh lagi ( banya bangla)...pekerja restaurent/supermarket pula banyak indon.ahakikat

ChengHo said...

Rakyat sangat bijak dan terdedah kepada maklumat dari awal lagi Rakyat tidak percaya dgn kenyatan MOF 2 yg telah menyatakan ekonomi Malaysia ada lah terasing/isolasi dari menerima kesan kemerundupan ekonomi di Amerika dan di Europe
Apa yg terjadi sekarang ?ramalan dari persatuan majikan meramalkan suku juta orang akan menganggur pada tahun ini dan termasuklah dari kalangan siswazah yg akan keluar tahun 2009
Langkah pertama yg perlu dibuat adalah memberhentikan MOF 2 ,merberhentikan bendahari Umno dan menubuhkan Crisis Management team/cabinet yg di anggotai olih jemaah menteri dan pakar pakar ekonomi untuk menangai masaalah ekonomi yg parah ini
Penyakit kronik memerlukan ubat yg diluar jangkaan dan luar biasa dan memerlukan innovasi
Masa ini lah rezab negara diperlukan untuk Prime Pumping ekonomi... Wang Petronas untuk menyelamatkan negara...ketatkan pengambilan buruh asing TETAPI misti memilih menerima professional
dan pelabur asing walaupun dari kalangan IKS atau individu asing yg bolih membawa pelaburan..

rantong said...

Mungkin ini adalah satu jalan baru bagi bumiputra untuk memulakan langkah berniaga. Jika ada keterpaksaan dalam diri, barulah kita akan bertindak. Pandangan saya, bumiputra kena ubah minda kepada dunia business.

nagagua said...

assalamualaikum datuk .saya tak nak komen apa apa cuma mampu terkedu jer.semuga tak ramai yang hilang pedoman.

usabukata said...

dato ron,

saya tak fikir mereka akan buat apa-apa.
lain-lain biro pun tak buat apa-apa sejak mac 2008.
bahagian dan cawangan pun tak buat apa-apa sejak 2008.
saya tinggal di shah alam, langsung tak nampak apa-apa program atau aktiviti.

shah said...

Salam Dato',

Saya ingin memeberi cadangan agar kerajaan dapat mengadakan insentif pengurangan kos pada syarikat swasta pada masa krisis ini, contohnya pengangguhan bayaran elektrik, air, pengurangan income tax korporat dan pekerja. Dengan ini kita ada sedikit kecairan untuk belanja..duit tak berpusing ekonomi lagi jadi gawat..