Saturday, June 16, 2007

Welcome To Malaysia
Mr. Whoever You Are

A blogger friend of mine alerted me today of the news item below. He said I must voice out my concern about what the PM had said last night. I assured him, I will do it. But, before that, you have to read this:

Don't Restrict The Entry
Of Skilled Workers, Says PM

KUALA LUMPUR, June 14 (Bernama) -- Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said Malaysia should not "overly restrict" the entry of skilled workers particularly in strategic sectors as it could actually bring benefit to the country.

Comment:

A very happy news indeed. Foreign professionals, welcome to Malaysia, truly Asia. And, please don’t worry about us. We know that some of us [about a few thousands actually] are still unemployed. But, that is our problem. We Malaysians, especially the Malays, have our kampungs to go back to. There, we can plant kacang panjang or even jaga lembu, just like the cowboys in the early days of America.

Friends, Malaysians and countryman. Please lend your loyalty and support to our PM. He is brilliant, extremely brilliant. His thinking is out-of-the-box, progressive and pragmatic. We must return him to power with a landslide victory in the coming general elections rumoured to be in August 2007. We need him for at least five more terms!
– Ruhanie Ahmad

6 comments:

Hamizi said...

Ada orang kata kalau tak berangan, bukan lah Melayu... Hari ini saya hendak berangan-angan, jika saya menjadi Perdana Menteri...

Kalau saya jadi Perdana Menteri, saya mahu jadi seorang yang membuat keputusan kerana perlu dan bukannya kerana mahu popular...

Keputusan tak popular saya ialah:

1. Tiada skim pencen kepada kakitangan kerajaan beserta kemudahan yang mereka dapat sekarang (yang melampau-melampau)... Kerajaan akan menjadi seperti swasta, hanya ada caruman KWSP, perlu bayar untuk mendapat kemudahan, mendapat bonus dan kenaikan berdasarkan merit dan lain-lain... Pendek kata, sama seperti swasta...

2. Untuk merialisasikan angan-angan pertama saya tadi, gaji kakitangan kerajaan juga akan setinggi kakitangan swasta...

3. Tiada lagi kekosongan jawatan yang 'dicipta khas' untuk graduan Melayu (yang mengambil jurusan ntah hapa-hapa semasa di IPT)... Mereka perlu mula berdikari...

4. Untuk mencapai angan-angan ketiga, saya perlu memastikan semua IPT di seluruh negara hanya menawarkan banyak kursus yang kritikal dalam pasaran kerja... Untuk jurusan yang 'merepek' hadkan, kepada jumlah yang munasabah @ dihapuskan terus...

5. Saya akan menggalakkan 'business' berkembang di Malaysia, supaya banyak peluang kerja ditawarkan oleh syarikat swasta dan mengurangkan beban subsidi kerajaan.

6. Semua kementerian perlu mula bercakap dan berbincang untuk bagaimana untuk 'menyokong' objektif sesama mereka... Sekarang, semua kementerian 'bodoh sombong', semuanya pantang ditegur...

7. Saya akan mengurangkan komputer di jabatan @ kementerian kerajaan jika kakitangan nya hanya tahu main 'game' semasa bekerja...

8. Saya akan memastikan tiada meja ping pong dibentangkan @ wujud di dalam ruang pejabat kerajaan di mana kakitangannya bermain semasa waktu bekerja...

9. Saya akan hanya mengimport professional dari negara luar sebagai satu cara pemindahan 'intelektual' apabila perlu (semua angan-angan di atas telah @ hampir terlaksana) dan saya akan memantau perkembangan ini... Sedarkah anda bahawa kebanyakan professional dari India adalah sangat pandai, tetapi kedekut ilmu untuk dicurahkan kepada professional tempatan, kerana mereka takut dihantar balik jika mereka tidak diperlukan lagi dan akhirnya perlu memandu bas sahaja di India...

Tapi saya hanya akan hidup dengan angan-angan... Dan mati dengan angan-angan ini, sebabnya ia tidak popular di kalangan orang Melayu... Dan Pak Lah memang suka jadi popular kerana dia memang bodoh...

Hamizi said...

Baru-baru ini, Pak Lah sering mempromosi Wawasan 2057... Yang mengkagumkan saya, rakyat Malaysia pandang sepi sahaja impian beliau ini, melainkan media arus perdana (kawalan kerajaan)... Syabas rakyat Malaysia...

Apakah implikasi terhadap Pak Lah bila beliau melakukan sedemikian?

1. Rakyat melihat Pak Lah cuba memadamkan legasi TDM, kerana majoriti rakyat hidup dalam kepimpinan TDM dan memandang tinggi terhadap beliau... Maka tiada cara untuk Pak Lah menyaingi TDM selain melenyapkan mercu tanda yang dicipta oleh TDM...

2. Pak Lah sudah sedar penggal awal pemerintahannya telah menyebabkan Wawasan 2020 makin sukar dicapai, maka beliau perlu mencari jalan supaya tidak dipersalahkan oleh rakyat bila Wawasan 2020 tidak tercapai...

3. Pak Lah bukanlah contoh pemimpin yang punya perancangan yang baik... Seorang pemimpin yang baik perlu ada perancangan jangka pendek, jangka sederhana dan jangka panjang... Semuanya perlu seiring... Wawasan 2020, sekarang boleh dianggap matlamat jangka pendek (kerana tempohnya tinggal kurang 13 tahun)... Itupun tidak tercapai, sudah mula berangan-angan... Sekurang-kurangnya Pak Lah perlu mencapai 80-90% dari matlamat wawasan tersebut jikalaupun tidak 100%...

Pak Lah... Saya dengan rendah diri merayu supaya Pak Lah sedar diri dan meletakkan jawatan... Sekurang-kurangnya, sejarah tidak sempat untuk merekodkan PM terbodoh yang pernah Malaysia dapat dan saya pun tidak banyak lagi melakukan dosa mengutuk Pak Lah...

mayaputera said...

Saudara Hamizi,

Terima kasih.

Teruskanlah dengan angan-angan anda. Dalam maksudnya dan murni niatnya.

Mengenai legasi TDM. Saya rasa pun begitu. Hari ni pun ada bloggers yang mempersoalkan wawasan 2020 lawan 2057. Saya pun tak faham apa perincian wawasan 2057 tu. Mungkin wawasan Khairy yang nak jadi PM pada 2057??

Pokoknya, wawasan 2020 dah cukup untuk memacu kita ke depan. Anehnya, kenapa ianya tak diteruskan atau mau diksampingkan. Mungkin anggapan anda betul...

Kepimpinan hari ini wajar memberikan kesinambungan kepada ww2020.

Salam takzim,

Ruhanie Ahmad

monsterball said...

I agree Pak Lah is somewhat like Tunku and shold enjoy huge support from the public....but he has few ministes that are no good. He knows them...the publis knows them...yet he dare not act.
Thus dirty politicss till within UMNO quite clear.
Hope he can get rid of these few idiots....then the whole country will vote BN in.Votes now depend on alot chinese support....as malays are quite split up.Previously chinese vote for security and harmony. Now they may vote for change...so UMNO must change their bad attitues.
Otherwise....votes willl be based on merits and choics between the two devils.

Pesanan said...

The Merdeka surveys are showing that 60% non malay are shifting away frm Pak Lah.

But BN will still retain power because mix constituency and sothern constituencies. Do get your fact right.

Malay to move for UMNO simply becasue there is no credible oppositions.

Tunku achieve independencec. Pak Lah sacrificed our independencee for his politics.

The rest of yr allegation is short sighted and naive

mayaputera said...

Saudara Monstarball. Welcome to Gerbang Perdana @ www.kuda-kepang.blogspot.com.

Since you are a new comer, please observe ethics in my blogs,please do not turn this blog of mine into your battleground for some reasons or another. And please don't exhaust my hospitality like what several others have done on to you. I am sure you do understand what I meant!! Thank you.

Pesanan: Thank you. By the way, are you also tracking monsterball, wherever he goes? Good luck.

Regards,

Ruhanie Ahmad