Tuesday, January 11, 2011

CABARAN TAHUN 2011

Ruhanie Ahmad
Kedatangan tahun 2011 diiringi rungutan rakyat mengenai ketiadaan bekalan barang-barang kawalan di pasaran, terutamanya minyak masak. Tahun ini juga berhadapan dengan persoalan sama ada Pilihan Raya Umum (PRU) 13 akan diadakan dalam tempoh terdekat, mungkin selari dengan Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak Jun atau Julai 2011. Paling mendebarkan lagi, apakah peluang BN dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Tenang, Labis, Johor, yang hari pembuangan undinya pada 30 Januari 2011.

Bekalan minyak masak: Sampai bilakah rakyat akan didera oleh pihak pembekal dengan masalah kekurangan bekalan barang-barang kawalan seperti gula, minyak masak, dan lain-lainnya? Apakah ini melambangkan sikap tamak pihak pengeluar dan pembekal atau mencerminkan ketidakcekapan pihak penguatkuasa di kementerian yang bertanggungjawab? Di mana pun silapnya, janganlah rakyat yang terus dijadikan mangsa deraan mereka. Mungkin juga wajar SPRM memberikan tumpuan kepada persoalan ini untuk memastikannya ianya bebas daripada amalan rasuah!

PRU13: Banyak penganalisis dan pemerhati sentiasa memperkatakan kemungkinan PRU13 diadakan tahun 2011---dua tahun lebih awal daripada tempoh tamatnya Parlimen ke-12 pada Mac 2013. Blog ini telah memberikan pendapatnya menerusi posting pada Jumaat 10, Disember 2010, dengan tajuk Persoalan Strategik Menjelang PRU13. Antara komen yang menarik mengenainya adalah daripada Spycatcher yang mengketengahkan soal perisikan terhadap kesiapsediaan BN di peringkat akar umbi. Saya amat setuju dengan Spycatcher kerana perisikan memainkan peranan penting untuk menentukan kesediaan BN mengadakan PRU13 pada bila-bila masa sebelum Mac 2013. Selain itu, BN perlu mewujudkan sistem perisikan multi-sumber, jangan hanya bergantung kepada risikan rasmi KEMAS, JASA, SERANTA FELDA, MIO dan SB sahaja. BN perlu mempunyai satu mekanisme khas untuk double check seluruh laporan rasmi pihak-pihak ini, bukan kerana tidak mempercayai mereka yang selama ini pun sudah menjalankan tugas cemerlang, tetapi untuk menentukan segala-galanya adalah sahih dan benar kerana PRU13 adalah amat mencabar dan penuh dugaan.

PRK DUN Tenang: Saya mengenali DUN ini secara peribadi sewaktu bertugas sebagai Setiausaha Politik Tun Musa Hitam (1982-1986). Ramai sahabat dan kenalan saya daripada semua kaum. Ada Koon Yew, ada Abang Juraimi, Penghulu Ibrahim, Cikgu Ismail dan lain-lainnya. Pastinya mereka sudah pun lebih lanjut usia daripada saya. Lantas, kemenangan PRK DUN Tenang bukan sahaja bergantung kepada mereka malahan pengundi generasi barunya. Tapi, bila saya tinjau beberapa blog tempoh hari, nampaknya seakan-akan ada juga perebutan soal calon di Tenang. Moga-moga ini cuma ribut dalam cawan yang tidak akan menjejaskan peluang kemenangan DUN Tenang. Saya yakin YAB Ghani Othman yang jadi pengarah PRK tersebut mampu mengekalkan kemenangannya.

3 comments:

BoboCap said...

semoga apa yang diinginkan menjadi kenyataan

==>>http://dwenz4u.blogspot.com/

Anonymous said...

salam Dato'..
ape khabar?

Pak Lurah said...

AZHAR DIPILIH ADUN KAWASAN TENANG
PERNAH BERTUGAS DIBANDAR SEGAMAT
KALAU MAHU MELIHAT CALUN MENANG
BERKERJA DENGAN KUAT PENUH SEMANGAT